Senapskyckling med couscousblandning



Efter över 1 månads uppehåll från gymmet pga flytten till Oslo körde jag idag mitt första gympass! Tror nog att det kommer kännas imorgon ;). Efteråt lagade jag en sjukt god måltid (maten efter ett gött träningspass smakar alltid så satans gott).

Senapskyckling med sås och couscousblandning:

Tina en kycklingfilé och marinera den i olja, dijonsenap, honung, salt och peppar
låt stå i kylskåpet ett par timmar
Lägg kycklingen i en ugnsäker form och grädda ca 15 minuter i 200 grader

Fräs purjolök i olja i en kastrull (jag använde den mörkgröna delen)
häll av i en skål
Koka (i samma kastrull) couscous enligt anvisningarna
blanda i den frästa purjon, strimlade soltorkade tomater + lite olja från burken
och hackad/smulad fetaost

Blanda en kall sås på turkisk yoghurt, dijonsenap, honung, salt och peppar

Klart att servera!

Sunny sunday

Söndagsmys efter en solig dag på jobbet och därefter en lång promenad!


 

Min lördag

 

 

Haft en superhärlig lördag med Karin. Dagen började med att jag städade alla gemensamma ytor i lägenheten (min städvecka), därefter mötte jag upp Karin i stan så gick vi runt och kikade i affärer, fick med mig två tröjor hem. När våra magar började kurra traskade vi ner mot bryggan och satte oss på "D/S Louise"Akerbrygge. Det var helt smockat överallt eftersom det varit så himla fint väder idag. Jag valde en ceasarsallad och ett glas rosé, Karin tog blåmusslor och ett glas vitt. Vi var jätte nöjda!

 

Tacofredag igen!

Bortbjuden på middag denna fredagskväll. Tacos. Denna underbara Tacos. Blev rödvin och chokladbollar till efterrätt. Därefter for vi på bio ett gäng tjejer, American pie reunion. Ganska speciell humor men måste erkänna att det blev många skratt!

 

Dagens lunch

Dagens lunch: svinenakke med klyftpotatis, fräst grönsaksblandning på champinjon, blomkål och sparris och aioli! Satt fint! Slutar om 30 minuter, då ska jag ta mig ut i regnet och tillbringa kvällen med Maja och Co. Blir nog film och fruktsallad! Tjao.

 

Lax med varm pestosås



Det är lite jobbigt när man bara är en person i hushållet som man ska handla och laga mat till, sig själv. Extra jobbigt är det eftersom jag inte behöver laga mat särskillt ofta pga den ordentliga och vällagade maten jag får på jobbet varje dag jag är där. Eller "jobbigt" kanske man borde kalla det! Men när man handlar en grädde på 3 dl och lagar en portion, ja då blir det ju grädde över som man måste använda upp inom bara ett par dagar och därför blir det liksom lite lika maträtter eftersom det ofta sker någon slags rensning av det man har i kylen. Bjöd hem Maja på lunch igår och det resulterade i det här: Ugnsbakad lax med frästa sockerärter, cocktailtomater och purjolök, creme de balsamico och en varm pestogräddsås. Som ni ser är ingredienserna tagna efter lördagens kycklingpestopasta.

Gör så här:
Krydda laxfiléerna med örtsalt, svartpeppar och oregano.
Lägg i en oljad ugnsäker form och grädda ca 12 min i 175 grader.
Hetta upp en stekpanna/wokpanna med olja och woka sockerärtor, cocktailtomater och purjolök
Blanda matlagninsgrädde med en rejäl klick grön pesto och vitlöksklyftor efter smak,
salta och peppra och låt puttra ihop

Servera laxen med pestosåsen och ringla creme de balsamico över grönsakerna, KLART!

Hjortgryta

 

 

Smaskig hjortgryta på jobbet, slutar om 50 min!

 

En liten smygtitt




Här får ni en liten titt på hur det ser ut i mitt rum just nu. Är ganska så klar. Ska bara köpa en duk så jag kan täcka ett knallrött litet bord (Rött och Lila = Falskt). Sen är jag nog nöjd. Vill ju inte lägga för mycket pengar på rummet eftersom jag inte vet hur länge jag kommer stanna här. Trivs jätte bra men har andra planer för sensommar/höst förmodligen. Ätit en ljuvlig grötfrukost (as usual) i min fina skål på min fina bricka, födelsedagspresenter från kära vänner <3 Någon dag när jag känner att allt är klart och det är fint väder har jag tänkt fota och lägga ut massor med bilder på hur jag bor (utifrån och in). Nu ska jag göra mig redo för att cykla till jobbet!

Krämig pestokyckling med pasta



Precis ätit världens störta pastaportion ;)
Det blev ganska mycket men det var så gott att allt slank ner ändå!
Lördagsmiddagen blev en krämig pestokyckling med pasta.
Nu ska jag göra mig iordning för några glas vin med vänner på ett uteställe!

Krämig pestokyckling med pasta
(1 portion):

Tina 1 kycklingfilé
skär den i strimlor och bryn lätt i stekpanna tillsammans med vitpeppar och salt
Hetta upp en tjockbottnad kastrull och bryn ca 1/2 purjolök och 1 stor vitlöksklyfta
Häll på 1 dl grädde/matlagningsgrädde och 1-2 msk pesto beroende på smak
lägg i den brynda kycklingen och låt puttra på SVAG värme ett par minuter
häll ev. på mer vätska och pesto om så önskas

Servera med pasta (ev. blanda ihop allt), frästa sugarsnaps och cocktailtomater, FLINGSALT

Tacobuffé på Ikea

 

 

Idag efter Maja hade slutat jobba (jag är ledig fredag/lördag) drog vi till Ikea! Det går nämligen gratis bussar dit från city och det tar ca 20-30 minuter med buss beroende på hur mycket trafik det är på vägarna. Jag fick handlat massor av fina och användbara grejer så nu känns mitt rum faktiskt ganska så mysigt. Har några smågrejer kvar att handla, som en duk och (rätt) glödlampa till min nya lampa. Imorgon kommer även en full resväska till mig, då får jag ännu mer mysgrejer och kläder! :D När vi var klara väntade vi in Ikeas Tacobuffé som de har varje fredagskväll. Den var väl helt okej.. Fanns inget extra liksom, bara det allra enklaste. Saknade tex mjuka tortillabröd, lök, avokado och fetaost som jag gärna har i. Men nu vet vi det, att det blir tacokvällar hemma istället för på Ikea!

(Lägg märke till att Maja hugger in på sin kanelsnurra innan käket, fysatan vad hungriga vi var!)

 

Flygande Jacob



Flygande Jacob är helt klart en av mina favoriträtter.
Grillad kyckling, grädde, bacon, banan och jordnötter.. det kan bara inte gå fel!

3 dl vispgrädde/mellangrädde
(ibland kör jag 1,5-2 satser vätska, glöm inte mer chilisås då)
1 dl chilisås
1 dl jordnötter (mer, brukar bara ösa på från påsen)
1 st grillad kyckling
1 paket bacon
2 st bananer (brukar ha 3-4 st)
0,5 tsk salt och peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar.

3. Skala och dela bananerna på längden.

4. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå.

5. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås, salt och peppar och bred det över.

Strö på lite jordnötter.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Strimla undertiden baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Lägg upp på hushållspapper för att rinna av.

7. Tag ut kycklingen och strö över bacon och ännu mer jordnötter.

 

Servera med kokt ris och en grönsallad

Jobbelunch

 

 

Otroligt god lunch på jobbet som vanligt. Denna gången en perfekt tilllagad färsk lax med ungsbakad potatis, fräst morot, svamp och ärtor + någon god olje/smör örtsås. Smakade även lite på "Dagens pasta" (till mellanmål ;) ) och den var fett god! Parpadelle med en krämig sås på bacon och svamp, riven parmesan och örter på det.

 

Fruktsallad

 

 

Efter ett arbetspass tog jag och Maja oss en liten promenix. Vädret är så himla lurigt just nu.. Först var det sol sen moln, sen lite regn, sen hagel/snö och sen blev det soligt igen. Dock var det väldigt kyligt nu när jag cyklade hem. Vi gick och handlade på vårt favvoturkställe och det blev en massa frukt som vi gjorde en supergod fruktsallad på:

Jordgubbar

banan

blåbär

plommon

pressad limesaft över

 

Vi åt också ett svingott turkiskt tunnbröd med smör. Det är sjukt jäkla gott det där brödet alltså!

 

Vi som älskar frukostmat



Dagens mellis fick se ut såhär och det smakade allt annat än illa kan jag tala om!
Mums.. Älskar frukostmat!

Turkisk yoghurt
skivat plommon
färska dadlar
cocosflakes
hasselnötter


Kokt ägg med salt
(Äggulornan är så gula och fina här i Norge, dont know why?)

Varm zucchinisallad med fetaost och pinjenötter



En liten "man tager vad man haver"-lunch resulterade i det här och satan vad gott det blev!
Stekt/grillad zucchini är ju bara för gott och att piffa till en rätt med ost och nötter ger alltid ett sånt himla lyft!

Varm zucchinisalld med fetaost och pinjenötter:
Börja med att torr-rosta pinjenötter i en stekpanna, lägg över på ett fat
Hetta upp stekpannan med olivolja och lägg i så mycket pengarskuren zucchini du vill ha,
hackad paprika och strimlad rödlök
Krydda med salt, peppar och oregano (tror lite pressad vitlök skulle göra susen)
Stek allt på både sidor
Lägg över på en tallrik och toppa med fetaost och pinjenötter

Om ett tag är det dags att bege sig till jobbet, även imorgon! Sen är jag ledig på söndag och då hoppas jag på fint väder, så man typ kan picknicka eller något! Planerna var först att vi skulle
åka till Ikea några stycken men det är tydligen stängt på söndagar, hur sjukt är inte det? Haha, menmen, får bli en annan gång! Inte fått mitt schema för nästa vecka än men hoppas vi får ihop det så vi kan dra till Ikea då istället! Vill köpa lite nödvändigheter och mysgrejer så jag verkligen får mysstämning i mitt rum!

Dovhjortfilé



Dagens lunch bestod utav inget mindre än dovhjort-ytterfilé med ugnsbakade potatisar och lite frästa grönsaker. Ja ni förstår nog att detta var en matlåda från jobbet ;), ibland har man tur! Jag måste bara ta och berätta om allt vi fick äta igår på jobbet. Helt sjukt gott och jag önskar jag kunde fotograferat allt och visat här, haha! Vi hade nämligen två stora sällskap på 50 pers styck. Det ena sällskapet var ett från ett finansdepartiment i Oslo (något sånt) och det var de jag serverade under kvällen. De började med mingel och tilltugg, därefter åt de tre rätters. Det andra sällskapet åt buffé och det var den restaurangpersonalen fick äta av sedan.

Det fanns bla. Dovhjortfilé, pilgrimsmusslor, olika sorters lax, stora räkor i sås, olika ostar och marmelader, crostinis med jordärtskocksröra, tapenade och chiliröra, bröd och olika sorters aioli, tzatziki och potatissallad. Till efterrätt fick vi smaka på morotskaka, kladdkaka och äppelkaka med hemmagjord vaniljglass. Helt galet, i was in heaven ;). Vi smakade även på förrätten som mitt sällskap åt: Fisksoppa på hälleflundra, underbar! Deras huvudrätt tog jag med hem som lunch idag (endast rödvinsskyn fattades) och efterrätten var äppelkakan med den hemmagjorda vaniljglassen. Förövrigt gick serveringen jättebra och det var kul att vara med på en sådan fin stor servering. Vi serverade på tecken, hällde upp vin till alla vid bordet och personalen gjorde allt tillsammans i systematisk ordning.

Middag hos Karin

 

 

En ledig dag med tråkigt väder! Sånt suger.. Var ute på en kort promenad och därefter kikade jag runt i olika mataffärer, jämförde och inspirerades ;). Har bestämt mig för att handla så mycket som möjligt på turk/Thai affärerna. Verkar billigast! Sen det övriga som inte finns där får handlas på Kiwi och Rema 1000. Skulle varit bra att få lite reklam på extrapris osv nu när man flyttat hemifrån men tror inte vi får någon reklam alls hit.. Hmm. Har även hämtat min cykel idag, yippi! Slipper tradiga trikken.. Och efter det for jag till Karin på Frogner veien. Där blev jag bjuden på middag, det var så himla gott!

 

Stekt lax med sallad och vitlöks-cremefraisch

I salladen hade karin:

Salladsblad, majs, tomat, gurka, avokado, fetaost, cashewnötter och örtsalt

 

Pestolax med provencegrönsaker



O m g, im just saying!

Detta var bara förjäkla gott allstå,
om man inte har testat det här förut ska man absolut ta och göra det.
Liksom inget avancerat alls men det satt jäkligt fint för både magen och smaklökarna!

Pestolax:

Lägg en tinad laxfilé i en oljad ugnsäker form
strö över flingsalt, svartpeppar och riv/pressa över en vitlöksklyfta
Skjutsa in i ugnen ca 15 min, 175 grader
När det är ca 5 min kvar på laxen ta då ut den och bre på pesto och kör sedan in den igen

Provencegrönsaker:
Hacka valfri mängd zucchini i "pengar" och valfri mängd röd paprika
hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna
lägg i grönsakerna och även en hackad vitlöksklyfta (gärna mer)
Krydda med flingsalt och svartpeppar
Stek ordentligt på båda sidor

Servera pestolaxen på en bädd av provencegrönsakerna
toppa med ruccola och droppa över mer pesto
Strö ev över torrrostade pinjenötter

Nötfärsbiff med smak av apelsin och kanel

 

Söndagens middag bestod utav den andra sortens färsbiff som jag förberedde igår, en annan variant på sötpotatisen och honungs-karamelliserad rödlök.

En riktigt goo middag om man frågar mig.

 

Nötfärsbiff med smak av apelsin och kanel:

Blanda 500 gram nötfärs med 1 ägg, en halv finhackad gullök,

rivet skal och saft från 1 apelsin, svartpeppar, salt, timjan och minst 1 msk kanel.

Smaka av om du törs! Forma till biffar och stek på medelvärme

 

Sötpotatismos:

Skala och hacka sötpotatis i lagom små bitar

koka upp vatten och lägg i sötpotatisbitarna och en liten bit grönsaksbuljong

när sötpotatisen är mjuk, häll av vattnet men spara lite för att ha att späda moset med

mosa potatisen och blanda i smör och lite spad, ev salt

 

Honungs-karamelliserad rödlök:

Smält ordentligt med smör i en stekpanna

skala och strimla rödlök

stek mjuk i stekpannan och rör sedan i honung

 

Servera alltihop tillsammans!

Hot Cocoa again



Inget speciellt och väldigt likt gårdagens mellanmål
men man får ju försöka vara så aktiv man kan här ju!

Varm choklad (fanns fortfarande mycket mjölk kvar)
skivad banan, turkisk yoghurt, honung och russin

Turkisk yoghurt är en produkt som jag alltid har i kylskåpet.
Jag brukar köra på varianten med fetthalt 3,5 för då kan man ha den både till kalla såser och som vanlig frukost yoghurt. Tycker den med 10 % fett kan bli lite för tjock och mastig, men ibland kör jag på den för att variera.

Färsbiff, sötpotatis och aioli



Oj vilken god påskmiddag jag åt nyss eller! Handlade massor med grejer idag i en Turkaffär på Grönland (handlar för det mesta där eftersom det är billigast). Det är skitkul att bara gå runt och kika på allt, påminner om "Simmos" i Halmstad. Sen köpte jag Okseköttedeig på ett annat ställe, när jag gick ut därifrån såg jag att det stod "Halal kött" utanför. Usch men aja vafasen. Ett kg nötfärs för 80 NOK, tror det är det billigaste priset på nötfärs här i Oslo. Till det serverade jag rostad sötpotatis (den var vit och inte orange), morot och gullök och aioli.

Färsbiff med fetaost och soltorkade tomater
(4 stora biffar = 4 portioner):

I 500 gram nötfärs blande jag ner 1 ägg, ca 5 strimlade soltorkade tomater,
4 st pressade vitlöksklyftor, en halv finhackad gullök,
1 hackad röd chili, massa oregano, svartpeppar, salt och basilika.

(Smaka av eller kör på känsla)
Jag delade upp färsblandingen i 4 lika stora delar och formade varje del till en biff
Sedan gjorde jag ett hål i mitten på varje biff och pressade ner en fyrkanting bit fetaost
och sedan täckte jag hålet så att fetaostbiten inte syntes
När rotfrukterna hade ca 10 minuter kvar i ugnen stekte jag biffen på ganska så svag värme

Rostad sötpotatis, morot och gullök:
Skala och skär allt i klyftor
lägg i en ugnsäker form och ringla över olivolja och strö över flingsalt
Baka i ugnen på 250 grader i ca 30 min

Aioli:

Ungefär 2/3 turkisk yoghurt och 1/3 majonäs,
pressade vitlöksklyftor, salt och vitpeppar
smaka av

Nu blir det chokladtryfflar som påskgodis och svensk TV via tv4- och tv3play.
Är ju ensam hemma här i lägenheten. Alla är bortresta (hemma) över påsk!


Varmchoklad mellis




Efter min 2-timmars långa promenad i ett strålande soligt Oslo var jag förbaskat hungrig så när jag kom hem fick det bli ett snabbt kempegott mellis. Eftersom jag inte är någon mjölk drickare blir det tyvärr så att mjölken är halvfull när bästföredatumet passerat. Det ända jag har mjölk till är min gröt varje morgon men det är ju inte så värst mycket. MEN eftersom jag bestämt mig för att inte slänga något mat gjorde jag en STOR kopp varm choklad för att använda upp mjölken. Så himlans gott är det med egengjord varmchoklad. Använder såklart receptet som står på kakaoförpackningen.

Varm choklad:
Fyll upp en kopp med mjölk
häll över det i en kastrull tillsammans med 2 tsk kako och 2 tsk socker
vispa ordentligt och låt bli varmt
häll över i favoritkoppen och njut (Obs! Varmt så passa tungan)

Till den varma chokladen gjorde jag mig en liten skål med kallt:
Turkisk yoghurt
skivat plommon
valnötter
honung

Belgisk choklad


image description


Hade med mig denna chokladask och bjöd mina roomies på!
Det var uppskattat och är nu mera inte många kvar ;)
Supergoa olika varianter av belgisk choklad i fin aluminiumform.

 

 

 

Födelsedagskalas





Här kommer lite bilder från min födelsedag. Den börjades såklart med sång och presenter vid sängen, därefter kom familj, släkt och vänner och vi åt god mat och efterrätt. Det serverades: Tacopaj, kycklingpaj, sallad, bröd, smör, ost, turkisk yoghurt och tacosalsasås. Till efterrätt bjöd jag på ananaspaj med äkta vaniljglass. Min kära mor och min kära Petrah (som är min pappas lady och mamma till min älskade lillasyster, styvmamma låter så tråkigt) stod för matpajerna och jag stod för salladen och efterrätten. Så smidigt att dela upp det så :) Fick hur fina presenter som helst av alla som kom! Lördagen därpå hade jag även då lite gäster på besök, de som inte kunde komma på min födelsedag på torsdagen. Då blev det Amerikansk rabarberpaj med vaniljglass, glömde dock fota det :(. Hade iaf en superfin 20-årsdag innan jag begav mig till Oslo!

Lax med rotfrukter och vitlökssås





Nu äntligen har jag lite tid att uppdatera.. Har haft fullt upp med möte, jobb och massor av ärenden att göra sen jag kom till Oslo. Hoppas nu att detta håller i sig så jag kan slänga upp lite mer bilder och recept. Eftersom jag jobbar på restaurang kommer det bli mindre mat lagad av mig vilket är negativt för bloggen men positivt för mig (vart skitgod mat hitills). Igår tex då fick vi lammköttsgryta med ugnsbakade små potatisar, en sallad med god dressing och ärtpuré. En annan dag fick vi pasta (breda tagiatelle, namn?) med köttbullar och chorizzo i tomatsås. Har aldrig smakat en korv som smakade så mycket kött och så gott! Mmm.

Idag blev det middagsmat här hemma. Börjar jobba kl 18.00-03.00 ikväll så får se när det blir lite käk o paus på jobbet för min del. 

Laxfilé med ugnsbakade morötter och gullök, vitlökssås och rucolla:

Tina en laxfilé och lägg den i en oljad ugnsäker form
skär morötter i tunna stavar och en gullök i klyftor, lägg i formen
ringla över olivolja, krydda allt med flingsalt, oregano och blandkrydda
ringla även över lite soya på laxfilén
sätt ugnen på 175 grader och grädda ca 12-15 minuter
(Om man vill att morötterna och löken ska bli mjuka och mer ugnsbakade rekommenderar jag att man lägger in de en stund innan laxen åker med in i ugnen)

Såsen är gjord på turkisk yoghurt, majonäs, pressad vitlök, salt och vitpeppar


 


Ägg och tonfisksmörgås

 



Bröd från jobbet

Olivolja

Tonfisk

Ägg

Ruccola

Majonäs

 

Skivad tomat och persilade


flingsalt över hela härligheten



 

Första frullen i Oslo



Har nyss avnjutit första frullen i mitt nya rum i Oslo. (Bor i en lägenhet med 4 andra, alla har eget rum med lås men delar på resten) Rummet är faktiskt alldeles lagom stort och sängen var riktigt skön, dock endast 90cm bred. ;) Har packat upp kläder i min garderob (som är stor!!), hygienartiklar i mitt skåp i badrummet som också är stort, har också jätte gott om plats i både kyl, frys och skafferi (egna hyllor). Tänke göra mig iordning och ge mig ut på lite ärenden. Måste köpa lite mejeri produkter, frukt, grönsaker osv! Kl 15-18 är det möte med mitt nya jobb och om jag fattat mitt schema rätt så börjar jag jobba redan imorgon! Ledig lördag, söndag denna veckan isåfall :) Efter mötet ska jag träffa Majsan!
Tjingeling!

Chicken tikka masala

Den sista måltiden i Halmstad på ett bra tag blev Chicken tikka masala lagad av Petrah! Det var supermumsigt. Nu sitter jag på bussen på väg till Oslo, mitt nya hem. Vi får se hur det går men det ska nog gå fint! Kommer dock sakna min lillasyster.. Blev ett sorgligt farväl och sitter fortfarande med gråten i halsen..

 

Mannagrynsgröt

Mannagrynsgröt äger!

Åt det ofta hos mormor och morfar när jag var yngre men nu var det ett tag sedan!

 

 

heywhatscooking

Mat&Bakblogg

RSS 2.0