Blodpudding





Hur gott var inte det här då? Skäms nästan för att säga det men så är det. Bara namnet är ju rätt aptitlöst men jag tycker ändå att man ska ge det en chans :) Enligt mig är det INGEN animalisk smak över huvudtaget (eller vad man ska säga). Finns mängder med varianter på tillbehör men detta är min favorit: Kanel-äppelkompott och kanel-kvarg. Att riva äpplet istället för att micra är också super gott! Har aldrig testat att ha fläsk/bacon eller rivna morötter till men jag tror att jag föredrar min variant. Möjligtvis lite lingonsylt för att få extra sötma. Har hört att det ska finnas en sockerfri blodpudding så nästa gång ska jag hålla utkik efter den!

Chévretoast




Köpte hem två bröd från östras idag för endast 25 kronor tack vare Citykortet (som går ut idag). Ett fruktbröd och ett kastanjebröd. Så blev såklart väldigt sugen på färskt bröd men nöjde mig inte med en hederlig ostmacka eller liknande. Som tur var hade jag en bit Chévre liggande i kylen så en Chévretoast fick det bli!

Chévretoast:

Sätt ugnen på 200 grader
Skiva en stor skiva bröd, smöra lite och lägg på så mycket getost du vill ha, grädda 5 minuter i ugnen
Rosta under tiden pinjenötter i en torr stekpanna
Lägg toasten på en bädd av ruccola och krydda med peppar och salt
strö över pinjenötterna och ringla över honung

Sååå gott.. och perfekt att servera till det senaste numret av "Allt om mat"! ;)

Dessert i portionsglas, tips?






Nästa fredag har vi en catering på jobbet och desserten är något jag ska ansvara över. Desserten ska serveras i portionsglas och kunna förberedas dagen innan/tidigare samma dag och vara fräsch på kvällen. Funderar på chokladmousse med spritsad choklad-dekoration. Enkelt och ett hyfsat säkert kort. Men finns det något roligare? Eller någon god smaksättning på moussen? Toblerone låter intressant tycker jag..
Tips skulle sitta fint :)


Krämig pestopasta med lax




Gjorde en supergod pasta-middag idag. Snabbt som tusan!

Krämig pestopasta med lax (1 portion):

Sätt ugnen på 175 grader
skjutsa in en laxfilé i ca 15 min

Koka en portion pasta (tex fullkornspenne)

Hetta upp olivolja och två pressade vitlöksklyftor i en stekpanna
häll i den färdigkokta pastan och 0,5 dl matlagningsgrädde
häll i så mycket pesto du vill ha (hade ca 1 msk tror jag)
krydda med persilade, oregano, peppar och salt
koka en stund under omrörning tills det blir krämigt 
Dela den färdiga laxen och blanda i den

Smaklig spis!


Tacopaj



Tacopaj är nog en av (alla) mina favoriträtter. Är verkligen ett fan av pajer av alla dess slag, både som förrätt, varmrätt och dessert. Min mamma är den som brukar stå för tacopajen i hemmet och det blir alltid lika gott! Här kommer receptet som vi använder oss utav.

Tacopaj:

Pajdeg:
150 g smör
3 dl valfritt mjöl tex vete, rågsikt, fullkornsvete
1 tsk paprikapulver (om man vill ha lite extra sting)
2 msk vatten

Fyllning:

500 g nötfärs
smör att steka färsen i
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl lättcrème fraiche paprika/chili
2 dl lättcrème fraiche naturell
250 g körsbärstomater
1 strimlad gul lök
150 g riven ost
1 tsk paprikapulver (för lite mer sting)

GÖR SÅHÄR:
Börja med pajdegen. Nyp ihop smör, mjöl och ev paprikapulver för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt i hop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål med en gaffel i pajbotten. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme ca 10-12 minuter.


Bryn färsen i lite smör. Tillsätt tacokrydda och vatten och rör om. Låt puttra ca 5 minuter. Lägg över köttfärsen i pajskalet. Blanda crème fraichesorterna och bred över köttfärsen. Halvera tomaterna och strimla löken, fördela över fyllningen. Avsluta med ost och ev paprikapulver som strös över. Grädda i ca 15-20 minuter eller tills osten fått lite lagom färg.
(Enligt mig ska den inte få så mycket färg)


Servera med tex turkisk yoghurt/gräddfil, tacosås, guacamole, nachos och en god sallad på bla majs, fetaost, tomat, ruccola och rödlök.

Kesoäggakaka




Testade på att göra en kesoäggakaka i potionsform.
Använde mig av kesopannkaks-receptet, alltså:

1 ägg
125 gram keso
kanel och lite salt
Grädda i potionsform ca 30 min i 200 grader
(tills de börjat få fin färg)

Det blev gott men jag måste erkänna att jag mycket hellre äter denna variant i pannkaksform, dubbelt så gott. Var lite jobbigt att äta ur en så varm form, blev så varmt!
Dock så åt jag upp mitt överblivna lösgodis från igår precis innan lunchen.. hehe. Bra veckostart! Så kan varit därför jag inte tyckte lunchen var superduper god som jag brukar tycka! ;)

Sweet as sugar



Spricker nog snart.. Men värt! Kände mig som "ett barn i en godisaffär" fast så var ju nästan fallet. ;) Sjukt längesedan jag köpte lösgodis och när jag väl gör det så är det såklart hemmakväll som gäller. Deras godis är nog det enda som verkligen håller hög standarn bland alla sorter. Och ja, idag var det go hard or go home, och jag kan ju säga att jag gick "go hard" i godisbutiken!

Märks det att jag gillar choklad?

Räkor i het sås



Igår när vi gjorde räkmackorna tänkte vi att vi borde använda upp resten av räkorna eftersom det var ett tag sen vi frös in dom. Funderade på skaldjursoppa eller räkor i het sås, och det sistnämnda blev det. Använde ett recept från COOP och det blev smarrigt!

2 personer:

en liten gul lök
en liten röd paprika
en vitlöksklyfta
1 tsk curry


Fräs detta i olja tills löken är mjuk

1 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde/creme fraiche
2 msk chilisås
2 krm paprikapulver
0,5 krm cayennpepper

Blanda i och koka någon minut

Tillsätt 500 gram skalade räkor och låt de bli varma

Servera med ris, gärna råris som blandas med lite olivolja när det är färdigkokat

Banana&coconut panncakes



Andra gången jag tilllagade dessa mumsiga plättar. Idag använde jag mig av ett plättjärn vilket jag rekommenderar om man har ett sådant.

Banan och kokos plättar (ca 15 plättar i plättjärn):
2 mosade mogna bananer
4 msk kokos
1-2 ägg
(två små eller ett stort)
ev lite salt

blanda allt och stek i olja
Jag serverade plättarna med lite kanel-turkiskyoghurt

Räkmacka




Jag glömde i all hast och hunger att jag skulle fota de här godingarna och slängde därför bara på allting på de rostade mackorna, men måste säga att det ser helt okej ut ändå och jag hade lätt kunnat äta iaf en till ;). Efter några timmars jobb, snabblunch på restaurangen med familj och sedan en långpromenad i det fina vårvädret bestämde jag och mamma oss för att göra räckmackor till kvällsmiddag. Det är så gott och går så fort!

Såhär gjorde vi:
Snabbtinade i varmt vatten så mycket räckor vi ville ha, skalade räkorna
kokade varsitt ägg, rostade bröd
på med lite smör, ruccola, ägg, räkor 
toppade med majonäs, rom, salt och några droppar citron.


Pret a manger


 

När vi var i New York i höstas var ju såklart en av höjdpunkterna att äta ute på olika ställen och restauranger varje dag. Så roligt och spännande att välja i menyn bland massor av rätter. Vår första frukost åt vi på Starbucks, andra på European café och det var såklart gott men inte de där lilla extra. Den tredje dagen hittade vi de här stället PRET, Pret a manger och det var så fräscht och gott att vi blev stammisar där. De hade massor av goda och hälsosamma rätter. Åt bla en supergod räkwrap med koriandersås, fruktsallad, yoghurt med granola och sylt, yoghurt med honung och nötter och en annan vegetarisk tortillawrap. Cafét fanns lite här och där men vi gick oftast dit vi åt första gången och personalen var alltid lika söt och trevlig. Så PRET rekommenderar jag stark om man känner för lite lättare frukost än de typiska amerikanska frukostarna, men självklart ska man testa det också! (Bagels, American panncakes osv)

Cocoakvarg med stekt banan, kokos och russin




Önskar jag kunde lägga mina blogginlägg i flera olika kategorier, men men, den passar väl allra bäst i frukost/mellanmåls-kategorin. Själv åt jag det som mini lunch tillsammans med lite annat, ska alldeles strax bege mig mot jobbet. Men ja denna lilla rätt passar ju lätt in i kategorin lördagsgott också, om man vill smaska på något hälsosamt men ljuvligt gott liksom!

Min nära vän som skriver bloggen Ibland.nu inspirerade mig till min egen variant:

Blanda kvarg/kesella med kakao och vaniljpulver
Rosta kokos och stek banan i en torr stekpanna (jag använde halva stekpannan åt kokos och andra halvan åt banan)
Varva chokladkesellan med den varma bananen, kokos och russin
Jag gjorde tre lager
MUMS!

Mormors marängtårta med glass, grädde och bär



Fredag igen! Det betyder jobb och buffé-"lunch" för min del senare ;)
Men tänkte bara komma med ett litet tips på något gott och enkelt till fredagsmyset ikväll.

Gör en marängbotter
Ös på glass av valfri smak, lättvispad grädde och långsamt tinade eller färska bär


Denna godsak man man ju pimpa precis hur man vill. Kanske vill man inte ha glass, kanske kolasås (prova dulche de leche) eller chokladsås och banan, lemoncurd eller något annat man är sugen på! 

Philadelphialax



Philadelphialax:
Sätt ugnen på 180 grader
Bre på 25 gram philadelphia/färskost (gärna med smak) på en tinad laxfilé
Strö över lite ströbröd och rivet lime/citronskal
In i ugnen ca 15 minuter

Jag serverade med råris som jag kokade enligt anvisningarna, därefter på med lite olivolja, rör runt. Tillsammans med grönsallad och en bit brieost (för det är gott o behövdes ätas upp)

Trots att jag älskar sås och tycker inte om när det är torrt så behövdes det ingen sås till den här rätten. Blev tillräckligt krämigt och gott med färskosten på den saftiga laxbiten. Så se till att laxen inte blir bakad för länge bara!

Stekt chunky monkey gröt

Frukosten blev något utöver det vanliga. Igårkväll när jag låg och läste Leila Lindolms bok, "One more slice" fastnade jag för hennes "Chunky monkey brownie". Den måste jag bara testa! Men än är det inte helg så jag fick inspireras och göra det bästa av morgonens grötfrukost!

Stekt chunky monkey gröt:
(kvällen innan)
Blanda 1 dl havregryn med 1,5 dl vatten och lite salt
In i micron och ställ därefter kallt över natten, tunt utbrett i en plastburk eller på en tallrik (när man ska steka gröten ska gröten inte kokas så länge och fast som man kanske annars gillar att äta den) 

Hetta upp smör i en stekpanna och skär gröten i små fyrkanter, stek ganska länge på båda sidor, på ganska så hög värme, lägg på en tallrik nära de blivit gyllenbruna och krispiga
Lägg en klick turkiskyoghurt på bitarna, en skiva banan, smula över valnötter, strö över kakao och ringla över lite honung
ÄT OCH NJUT!


Falsk toscakaka

Jag är en person som lever hälsosamt på vardagar och äter extra sött och gott på helgerna. Det har jag inga som helst problem med att hålla eftersom det är en vana för mig och liksom min livsstil. Vardagarna fyller jag istället med nya, spännande, goda och sunda rätter och därför känner jag inte något sug efter söt, extra fet och osund mat för kroppen. Undantag sker såklart på kalas tex eller när jag helt enkelt känner för det. MEN nu ska jag komma till saken.. Jag har nämligen lärt mig att detta inte funkar när man bakar.. Även då man bakar på jobbet eller för att ge bort till andra.. det går helt enkelt inte att låta bli att smaka på smeten eller den nybakade ljuvligheten. Så nu vet jag iaf att bagaryrket inte skulle funkat för mig.. Hehe.


Denna underbara Falska toscakaka bakade jag idag på jobbet + Morotskaka
(dubbelsats på båda)

HELT KLART NÅGRA AV DE BÄSTA BAKVERK JAG SMAKAT

Falsk toscakaka:

Kladdkakebotten:
4 ägg
6 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g smör

Toscasmet:
75 g smör
2 dl strösocker
1½ dl grädde
1 dl ljus sirap
200g riven kokos

1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i alla övriga ingredienser och sist det smälta smöret.
2. Häll smeten på bakplåtspapper i en långpanna (eller smöra). Grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen, 200°.
3. Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Koka upp under omrörning.
4. Ta ut kakan. Låt kakan svalna av liten stund. Bred toscasmeten över kakan (Ta lite i taget och bre försiktigt så det inte åker igenom chokladsmeten) och grädda sedan ytterligare knappt 10 minuter. Låt kakan svalna ordentligt i kylskåp innan du skär den i rutor.

(För att baka i en rund springform, halvera receptet)




Eftersom jag enbart tog kassa bilder pga av det dåliga fotoljuset på jobbet så snodde jag denna läskande bild
Härifrån: mumsigafrestelser.blogspot.com

Sushilunch

Hur lyxig är det inte när man blir bjuden på sushi mitt i veckan? ÄLSKAR DET!
Alla borde få älska det så som jag!



Lax med nöttäcke



Kvällens middag blev hur god som helst. Ååå jätte god verkligen! Laxfilé med nöttäcke, chili-limesås och couscous!

Laxfilé med nöttäcke (1 portion):

Tina en laxfilé
Sätt ugnen på 175-200 grader
Hacka lite mindre än 1/2 dl naturella cashewnötter
Blanda med ca 2 msk sötsur chilisås, en pressad vitlöksklyfta, 1 tsk smör/margarin och skalet av nästan 1/2 lime
Bre på nötröran på laxfilén och skjutsa in i ugnen ca 12 minuter eller tills laxen är färdigstekt

Chili-limesås:
Blanda turkisk yoghurt/cremefraich med sötsursås och rivet lime skal
Smaka av! (Höftade bara lite)

Couscous:
Koka couscous enligt anvisningarna
När det är klart häll i lite olivolja och rör om

Servera allt tillsammans + lite grönsallad!

Kesopannkaka med äppelkompott



Det här var bara så otroligt gott och jag är nöjd med mitt firande av den älskade pannkakans-dag. Jag gjorde min favorit, kesopannkaka i ugn. Proteinrikare och mer mättande än vanliga pannkakor. Till det serverade jag turkisk yoghurt, äppelkompott och honung.

Äppelkompott:

Hacka ett rött äpple i kuber
Lägg i en skål och pudra över rikligt med kanel och en skvätt vatten, blanda
In i micron några minuter
Sådär ja!

Semledagen vs pannkaksdagen

Om någon skulle ha missat det så är det ju nämligen Fettisdagen och den Internationella pannkaksdagen denna underbara tisdag ;). För mig vinner dock pannkakorna över semlorna, så det får bli någon variant av pannkaka för mig idag! Gillar själva semlebullarna med lite lättvispad grädde men är inte förtjust i mandelmassa. Helt ärligt så äter jag faktisk bullarna helst helt släta!

Stekt gröt




Nu äntligen kom jag på igår att jag skulle göra lite havregrynsgröt och ställa i kylen över natten så jag kunde steka den morgonen efter. Så ja det gjorde jag till frukost idag! Stekte i lite smör och serverade med messmör och hackad sharon frukt! Ska testas fler gånger med flera andra tillbehör.

Knäckebröd med creamcheese, avokado och lax



Sjukt god påläggs kombination på ett krispigt Wasa sport knäcke!

Creamcheese, en halv skivad avokado, en skiva kallrökt lax, örtsalt.

Getostsallad



En supergod sallad som man kan äta som en rätt men också som en side salad. Fått inspiration från jobbet då den serveras där.

På bilden är det:
Hackat päron
hackade torkade aprikoser
valnötter
chevreost/getost
honung

På jobber har vi även i ruccola och balsamvinäger. Mmm.

Grekiska köttfärsbiffar med sötpotatismos

MMMM! Kvällens middag blev precis som jag tänkt mig, NAMNAM!

Grekiska biffar fyllda med fetaost och soltorkade tomater, till det serverades sötpotatismos, en klick turkiskt yoghurt och grönsallad.




Grekiska köttfärsbiffar (3 stora biffar, 1 per person):
Blanda 500 gram nötfärs med 1-2 ägg beroende på storlek, salt, vitpeppar, persilade, oregano och massa pressade vitlöksklyftor.
Smula även ner ca 3/4 av ett fetaostpaket och ös i strimlade soltorkade tomater.
Blanda och smaka av, ev krydda mer.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek på medelvärme till biffarna är klara.

Sötpotatismos:
Skala så mycket sötpotatis du vill ha och dela de i bitar.
Lägg i en kastrull och täck sötpotatisen med vatten. Salta. Koka till sötpotatisen är mjuk.
Häll av vattnet och stöt med en potatisstöt och vispa sedan med elvisp.
Häll i lite varm mjölk, smör, salt och vitpeppar. Vispa, smaka av.

Servera en stor biff med sötpotatismoset, en klick turkisk yoghurt och grönsallad.

Saffranskladdkaka

Här har vi kladdkakan jag åt igår på jobbet. Supergod! Man ska inte ha inne den förlänge i ugnen bara! :)

  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 paket saffran

Stöt saffranet med lite av sockret och eventuellt lite hett vatten. Smält smöret tillsammans med chokladen så att den löser sig helt. Blanda alla ingredienser och häll i en smord form. Grädda i cirka 15 minuter i 200°. Den ska vara kladdig, ställ svalt och låt stelna innan servering.




Bilder från matplatsen.se

Carrotcake

Här har vi den ena morotskakan. Kladdig i mitten men jag gillart. Receptet är detsamma som den tidigare morotskakan! Tycker att 40 minuter i ugnen räcker gott o väl men då måste man bara se till att kakan får stå kallt en längre stund och "sätta sig" så den inte blir rinnig. Därefter bre på frostingen och riva limeskal och sedan ställa den kallt igen en stund innan serveringsdax! Den var rent ut sagt ASGOD!

Middag på plaka

Började jobba kl 13 idag så blev en liten minisnabb lunch vid 14.30 och sedan en större middag vid 18. Blev kycklingspett, aioli, beasås, grekisksallad och vitlöksbröd! Mumma! En annan tjej på jobbet hade dessutom bakat saffranskladdkaka. O m g säger jag bara! Ska lägga upp receptet på den. Själv bakade jag två morotskakor med Philadelphiafrosting. Är i ugnen just nu ;) när det är lugnt på resturangen assisterar jag som bagare!! Hehe.

Fruktgröt



Dagens gröt fick ha sällskap av färsk frukt och tinad fryst mango och bär.

1 dl fiberhavregryn
1 msk linfrön och solrosfrön
1,5 dl vatten
hackat grönt äppel
långsamt tinad fryst mango och hallon
kall mjölk

Saffranspasta med lax




Var extremt sugen på en krämig pasta med saffransmak och hade ju ett öppnat saffranspaket så det var bara att sätta igång. Grädden var slut, creme fraiche hade vi inte heller så jag fick lösa det på annat sätt.

Saffranspasta med lax (1 portion):
Mainera en laxfilé i olivolja, paprikakrydda, cayenne, peppar och salt.
In med laxen i 10 min, 200 grader.
Koka samtidigt en portion fullkornspenne (tar ungefär 10 min det oxå).
Hetta upp olivolja med en pressad vitlök, en liten finhackad gullök och ca en halv gul paprika, peppra, salta.
Blanda 100 gram turkiskyoghurt med ett halvt paket saffran (gärna lite mer).
Dela den färdiga laxen i småbitar. Lägg i laxen och pastan med grönsaksfräset och tillsätt saffransyoghurtsåsen på super LÅG värme.
Eftersom yoghurten inte är kokbar skär den sig om den kokar. Den ska endast värmas upp långsamt.
Toppa med rucolla, flingsalt och ev peppar.

Det blev en jätte stor portion, asså lagom. Inte så lite som det ser ut på bilden :O

Blev verkligen jätte gott men blir nog ännu krämigare med grädde/cremefraiche. Next time!


Bananplättar



FY SÖREN SÅ GOTT!

Bananplättar:
2 mosade bananer
1-2 ägg (hade 1 stort ägg med 2 gulor)
4 msk kokos

Smaksättning:
enbart kokos
kokos och kakao
kokos och kanel

Mosa bananerna och vispa i äggen
Blanda i kokos och ev smaksättning (testa alla)
Värm olivolja/annan olja i en stor stekpanna
Stek plättklickarna på medelhögvärme

Jag serverade med lite turkisk yoghurt
De är söta i sig pga bananerna, så goda att servera precis som de är :)

Inspiration från tortelina.matmolnet.se

Klassisk fryst cheesecake


Såhär på fredagsförmiddagen passar det bra med ett sött recept inför helgen! Älskar denna cheesecake!

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl stösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g philadephia
  • 3 dl vispgrädde
  • 12 st digestivekex
  • 75 gram smör/margarin
  • ev. 1 st citron eller lime

 

  1. Det går att använda elvisp genom hela receptet med undantag för sista steget där man använder en sked. Om du gör allt i samma ordning som beskrivet nedan så behöver du inte diska elvisparna mellan de olika momenten.
  2. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna.
  3. Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar). Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.
  4. Vispa äggulorna och sockret till en pösig, jämn smet.
  5. Blanda i philadelphian i äggsmeten. (lägsta hastigheten på elvispen)
  6. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga. Rör därefter ner den vispade grädden i äggsmeten med lägsta hastigheten på elvispen.
  7. Rör försiktigt med en sked ner de vispade äggvitorna i den stora smeten.
  8. Om du vill ha citronsmak: riv skal av citron/lime och pressa ur saften i smeten.
  9. Krossa digestive och blanda med smält smör/margarin. Tryck ut i formen och häll över smeten

Ställ in i frysen i 5 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering. Toppa med tex färska bär, rivet skal av citron/lime, citronmeliss.

Gröt med jordnötssmör

Krämig äppel-coleslaw med marinerad laxbit



Måste ju se till att mitt enorma vitkålshuvud äts upp! Därför gjorde jag en krämig äppel-coleslaw, till det serverades marinerad ugnsbakad lax. Och det blev MUMSFILIBABA.

Äppel-coleslaw
strimla vitkål och riv äpplen
blanda samman med turkiskyoghurt/gräddfil/cremefraiche och majonäs
en klick diljonsenap
salta och peppra

Smaka av! (vet inte alls hur mycket jag tog av varje)


Marinerad lax
tina laxfiléer och blanda med soja, honung, salt och pressad vitlök
låt mysa en stund tillsammans
grädda 10-12 minuter i 200 grader

Ugns kesopannkaka

Här har vi dagens snabba lunch! Blev en väldigt sen frukost hos lillasystern min och sedan blir middagen inte så sen, så idag får det bli en lättare lunch och sedan något lättare till kvällsmål.

Once again för detta är ju så himla gott och smidigt att ingen får missa det!


Ugnskesopannkaka (en stor pannkaka):
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda ca en halv liten burk keso (125 gram)
med 1-2 ägg (Jag tar ett stort ägg med 2 gulor i)
Tillsätt lite salt och ös på kanel
Smöra en teflonplåt eller en ugnsäker form av något slag
In i mitten av ugnen ca 10 minuter
Ha koll! Den ska vara fast i mitten och ha färg på kanterna
Låt svalna ett litet tag och lyft försiktigt upp den med en stekspade

Väldigt proteinrikt, servera med kvarg, bär, frukt och nötter för sundare alternativ.
Jag serverade med turkisk yoghurt och jordgubbssylt




Somriga fikastunder





Detta är något jag saknar just nu.. Sol, Värme och att fika på Espresso House mysiga uteservering med fina vänner. En macka med chevré och en chailatte.. Eller en grov scones och en choklad frapino.. Mmm! Snart så, snart så..

Chicken Tacos



Hederlig Tacos i all ära men ibland vill man faktiskt variera sig ;).
Här har jag gjort en kycklingtacos med mango-avokadosalsa och vitlökssås.



Gör vitlökssåsen först så den hinner stå till sig lite, helst några timmar/dagen innan.
(receptet på vitlökssåsen kommer från Jennys Matblogg):

Detta behöver du :
2 dl lätt creme fraiche/turkisk yoghurt
1/2 dl majonnäs
3 små vitlöksklyftor
1/2 – 1 msk flytande honung
salt och peppar

Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser
(Haha svårare än så är det inte)




Kycklingtacos med mango-avokadosalsa:
Stek upp kyckling filé med tacokrydda
Blanda samman hackad färsk mango, avokado, fetaost, majs och tomat
Servera med mjuktbröd och vitlökssåsen

Mumsfilibabba



Kunde inte motstå det som blev över efter frukosten. Jag menar man får ju passa på så länge det finns i kylskåpet! Så blev en enkel lunch med bla det här:

Ett lagom kokt ägg (vi har dubbelt så stora ägg, två äggulor.. mmm)
Brie ost
Kallrökt lax med hovmästarsås
Tomat med örtsalt och paprika

Saffransvåfflor med den godaste sylten




Såhär dagen efter alla v-dag slänger jag upp det här goda receptet! Det är såklart vår kära Leila Lindholm som kommit med receptet på både våfflorna och sylten. Vi serverade detta på min mammas födelsedag och det var en riktig höjdare. Om man gillar saffransmaken mycket kan man ha i ännu mera saffran än vad receptet säger!


Saffransvåfflor (ca 10-12 laggar):

150 gram smör
1 gram saffran (1,5-2 pkt enligt mig) 
7 dl vetemjöl
1 tsk salt 
2 tsk bakpulver
3 tsk florsocker
4 st ägg
8 dl mjölk
smör till gräddning
grädde till servering

  1. Smält smör och saffran under omrörning, låt svalna helt
  2. Blanda alla torra ingredienser med äggen och hälften av mjölken och rör till en slät smet
  3. Häll ner den resterande  mjölken i saffranssmöret och rör samman de båda smetarna
  4. Låt svälla 20-30 minuter
  5. Värm våffeljärnet och pensla med smält smör, grädda till gyllene
  6. Servera nygräddade och varma med lättvispad grädde och drottningsylt
    Drottningsylt:

    250 gram frysta hallon
    250 gram frysta blåbär
    1 vaniljstång
    3,5 dl rörsocker (ganska så sött, kan minskas med 1-2 dl)
    1,5 dl syltsocker
    2 st lime, saft och rivet skal
  • Koka upp de tinade bären i en tjockbottnad kastrull med en delad och urskrapad vaniljstång i 5-10 minuter
  • Skumma av om det behövs, plocka ur vaniljstången
  • Tillsätt rörsocker och syltsocker, gör ett uppkok
  • Låt sylten svalna och tillsätt limesaft och rivet limeskal (viktigt att tillsätta sist, annars kan det bli beskt)
  • Fyll sedan i varma, desinficerade glasburkar
  • Ett tips är att sätta ugnen på 120 grader, ställa in glasburkarna i ugnen i 15 minuter (utan gummikanten, den diskar man av) eller skölja burkarna med kokande vatten

Onsdagsfrulle





CHAIGRÖT:
- 1 dl Fiberhavregrynsgröt, 1,5 dl vatten, lite salt. Lite malen kanel, kardemumma, nejlika och ingefära

PLOCKTALLRIK:
- En bit brieost, lufttorkad skinka, kallrökt lax med hovmästarsås och paprika

HONUNGSVATTEN:
- Uppkokat vatten med en klick honung. (Har dock inte hällt i honungen på bilden pga att jag har läst att viktiga ämnen försvinner vid för hög temperatur, så låter alltid teet svalna till drickbart innan honungen hälls i)

Snabb-stuvad vitkål med mammas köttbullar

Fråga mig inte hur jag lyckades men när jag handlade hastigt i söndags råkade jag plocka med mig ett vitkålshuvud istället för ett blomkålshuvud! Det är ju faktiskt hyfsat lika varandra.. fast.. haha!! MEN lika glad är jag för det eftersom jag gjorde det här goda! (trodde inte att jag var ett vitkålsfan) Hade liksom tagit upp mammas hemmagjorda köttbullar ur frysen och tänkte äta det tillsammans med blomkålsmos, brunsås och lingon. Men så märke jag ju att det inte var vad jag trodde ;) Nåväl, väldigt nyttigt, billigt och det viktigaste av allt, GOTT!



Snabb-stuvad vitkål:

  • Värm ordentligt med olivolja i en stekpanna, lägg i den strimlade vitkålen.
  • Krydda med olika kryddor, tex salt, vitpeppar, "garlic and pepper", mm.
  • När vitkålen blivit mjuk och lite gyllenbrun häll på lite matlagningsgrädde.
  • Lägg i de tinade köttbullarna och låt puttra med och värmas upp med kålstuvningen.
  • Puttra en bra stund!
  • SERVERA & NJUT!



 

Godaste mellanmålet/kvällsmålet!

Okej... Jag åt nog det godast mellanmålet alldeles nyss. Detta är något som verkligen varenda människa borde få chansen att smaka på! Om man inte vill vara onyttig en helg så är detta ett bra tips på något GOTT och HÄLSOSAMT, ja man kan ju äta det var dag utan att ha dåligt samvete! :)

  • Hacka en banan, pudra över valfri mängd kakao
  • In i micron 1-2 minuter, så bananen blir mjuk och kakaon smälter
  • Blanda önskad mängd kesella/kvarg (1%) med kakao och vaniljpulver (ej vaniljsocker)
  • Toppa med russin



Blixtsnabb pestopasta med kallrökt lax



Denna rätt går supersnabbt att göra. När man tex kommer hem från träning är man ofta vrålhungrig och vill ha mat direkt. Ta då ett par stycken nötter och släng ihop denna måltid!

  • Koka pasta (fullkorn) enligt anvisning
  • Rosta pinjenötter lätt i torr stekpanna, lägg på ett fat
  • Använd sedan samma stekpanna (mindre disk) och bryn klippt kallrökt lax lite lätt, endast en liten stund så laxen blir lite ljusare i färgen
  • Blanda pastan med valfri pesto
  • Toppa med den kallrökta laxen, pinjenötter, riven/hyvlad parmesan och ruccola

Maträtten tar ungefär lika lång tid som det tar att få pastan färdig, alltså ca 10 min!


Grötfrukost med messmör och cocos




Morgonens gröt gjordes på 1 dl dinkelflingor, linfrön, solrosfrön, lite salt och russin.
Toppade med messmör och cocos och kall mjölk till. Detta är en sjukt god kombination.
Men glöm inte russinen, de tillsammans med messmör är nomnom!



Magnolia Bakery




Lite halvtaskigt inlägg såhär en måndag för oss som sparar de extremt goda sakerna till helgen ;)
Men måste bara berätta om Magnolia Bakery. Om man befinner sig i New York måste man absolut besöka ett Magnolia Bakery! De roliga var att de bakade i skyltfönstret. Deras morotskaka fick jag inte den läckraste bilden på men låt inte ögat lura, den var himmelsk, för god! Om det är möjligt. Andra gången provade jag deras banankaka, den var också suupergod! Dock är jag inte så förtjust i ischoklad och toppingen på banankakan smakade lite för mycket åt det hållet. Hade föredragit creamcheese eller någon annan chokladig topping. Men jag klippte ju hela (och det är inga små bitar man får) så den måste varit godkänd ändå! ;) Älskar de söta boxarna man får med en liten sked.
ETT SKÄL TILL VARFÖR JAG MÅSTE TILLBAKA TILL NEW YORK, EN LÄNGRE TID!


Snabb fusk aioli

Kvällens middag blev snarlik gårdagens. Kände att palsernackorna inte skulle vara i lika bra skick senare i veckan så så fick det bli! Istället för "lussebullesås" blev det en snabb fusk aioli. 

Snabb fusk aioli:
Turkisk yoghurt, gräddfil eller liknande
Majonäs
Vitlöksklyftor
salt
peppar


Blanda ihop allt och smaka av. En del föredrar mer majonäs än yoghurt. En del föredrar mer vitlöksmak än andra.


1 portion:
1 laxfilé kryddad med "Roasted garlic and pepper", svartpeppar och lite salt.
1,5 skalad och hackad palsternacka i stavar med en skvätt olivolja, flingsalt och persilja
In med palsternackan 225 grader ca 10 minuter sänk därefter till 200 grader och kör in laxen ca 10-12 minuter tillsammans med palsternackan. (Rör runt palsternackan då och då)
Hacka gurka, cocktailtomat och fetaost, blanda med ruccola. Strö ev över lite persilja.








Knäckebröd

Ärligt talat så är detta det godaste knäckebrödet/frökexet jag ätit! Pga majsmjölet smakar det lite som popcorn. Jag bakade dessa mycket i julas både till mig själv och andra. En perfekt "gå bort-present". 

Majsmjöls knäcke:

2 dl majsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
3/4 dl solroskärnor
1/4 dl pumpakärnor
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl kokande vatten

Flingsalt att strö över


Koka upp vatten och olja. Blanda samman mjölet och fröerna. Häll det kokande vattnet över mjölblandningen och blanda till en smidig deg. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryckt ut degen på det. Tänk på att trycka ut det så tunt som möjligt. Ett tips är att lägga ett bakplåtspapper på den utryckta degen och kavla med en kavel. Strö över rikligt flingsalt. (Skåra fina bitar i degen om du vill) Grädda mitt i ugnen i en timme i 150 grader. Bryt i lagom stora bitar när det svalnat.  



De två sista fina bilderna kommer ifrån gundel.blogg.se


 

Buffé


Varje fredagkväll serverar vi en medelhavsbuffé på jobbet. Den är magisk.. Finns allt mellan himmel och jord. När kvällen är slut finns det ofta mat över eftersom vi ständigt fyller på. Om jag är ledig dagen efter brukar jag passa på att plocka hem morgondagens lunch eller middag. På bilden finns det:

Hembakatbröd med smör, oliver, tzatziki, spanska köttbullar i tomatsås, ägghalva med majonäs, ett litet fläskfiléspett, baconlindad dadel, salladsblad med räkröra, en omelettbit, bulgursallad och pastasallad. Tror vi har ca 30 olika tapaz att välja mellan så detta är bara en liten del!


 

Kikärtsbiffar med blomkålsmos



Receptet på kikärtsbiffarna kommer ifrån Hälsokokboken, en mycket bra kokbok! Fruktansvärt goda enligt mig! :D

(4 portioner):

400 gram konserverade kikärter
en halv purjolök
en halv rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad färsk bladpersilja
1 ägg
1 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
ett halvt krm vitpeppar
en halv dl sesamfrön
2 msk olja

  1. Skölj av kikärterna och låt dem rinna av i ett durkslag. Mixa därefter de i en matberedare någon minut.
  2. Finstrimla och hacka purjolök, rödlök, basilika och persilja, pressa vitlök. Blanda detta med kikärtsmoset och tillsätt ägg, ost, salt och peppar. Ev lite vatten om färsen blir för torr.
  3. Forma till fyra biffar och vänd dem i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek biffarna på medelvärme i några minuter på varje sida.
  • Blomkålsmos (4 portioner): Ett blomkålshuvud

    Ansa och bryt blomkålen i små buketter. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
    Mixa med en stavmixer och tillsätt en klick smör/margarin, ev salt, vitpeppar, muskot, chili, vitlök eller någon annan smaksättning.

Jag gillar att exprementera så andra gången jag gjorde kikärtsbiffarna blandade jag i ännu mera kryddor. Chili, ännu mer vitlök, peppar, basilika osv. Men detta är ett bra utgångsrecept :) Dock har man ju inte alltid färska kryddor hemma men då är det bara att testa med massa annat! Mer röd/gul-lök och vitlök, kanske paprika och sambaloelek. Tja, vad som finns hemma helt enkelt. 




 

Grötfrukost




En annan favorit när det gäller gröt är den här:

  • Koka 1 dl havregryn, 1 msk linfön och lite salt med 1,5 dl vatten tills det är den konsistensen du vill ha
  • Rosta samtidigt solrosfrön lätt på stekpannan tills de fått lite färg
  • Riv ett äpple
  • Lägg gröten på tallriken, strö över solrosfröna, det rivna äpplet, ringla över lite honung och strö över kanel
  • Servera med iskall mjök

MUMS! Påminner lite om äppelpaj ;)

Bananbröd



Detta är ett av mina absoluta favoritbröd. Receptet kommer från Ica och jag har bakat det flera gånger. Både till mig själv och andra och det är alltid lika uppskattat.

Ingredienser

1 bröd

2 mogna bananer
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl (Brukar blanda rågmjöl, dinkel och graham istället)
1 dl grovhackade cashewnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
250 g Arla Köket kesella kvarg lätt
1/2 dl honung


Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Skala och mosa bananerna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i kvarg, honung och banan. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, ca 1 1/2 liter.  Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler. Gott med bara smör, smör och ost, messmör eller med jordnötssmör och cocosflingor.

Morotsmuffins





Förra veckan bakade jag dessa muffinsen till min körskolas personal som tack för stödet och hjälpen under mitt körkortstagande. De blev mumsiga! Och frostingen is to die for!


Morots muffins / Cupcakes

2 ägg , 2 dl socker, 100 g smält smör,  3 1/2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 2-3 (FIN)rivna morötter (ca 3-4 dl), 1 knapp dl finhackade valnötter, 2 tsk kanel, 1/2 tsk ingefära

 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser och rör till en fin smet. Fyll muffinsformarna till lite drygt hälften. Grädda i 200 grader i ca 10-12 min. Låt svalna ordentligt innan du brer på frostingen.

 

Blir ca 15 mediumstora muffins (Eller beror på hur mycket smet du äter)

 

De blir perfekta att dekorera med Leilas Cream cheese frosting

60 g mjukt smör, 4 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker, 100 g Philadelphiaost

 

Gör så här: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker. Vispa i Philadelphiaosten. Färga ev. glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit. Riv eventuellt limeskal över. Du kan också blanda i 1 msk saft från en lime eller citron i frostingen för friskare smak.



Ugnsbakad lax med rostad palsternacka och saffranssås




Ugnsbakad lax med rostad palsternacka och saffranssås:


Krydda den tinade laxfilén med "Roasted garlic & pepper"-krydda, vitpeppar, svartpeppar och flingsalt. Häll över lite olivolja och ringla över lite honung. Gojsa ihop alltsammans och låt stå ett bra tag, helst ett par timmar.

Sätt ugnen på 225 grader
Skala och skär palsternackan i stavar (jag använde 1,5 för en portion). Lägg i en ugnsäker form. Ringla över olivolja och strö över flingsalt och färsk persilja. In i ugnen ca 20-25 minuter (beroende på hur tjocka stavar du har). Rör om i mellan åt. När det är ca 10-12 minuter kvar skjutsar du in laxfilen.

Saffranssås:

4 portioner saffranssås (om du är såsoman som jag är receptet för 2 personer)
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten och en buljongtärning (fisk)
  • 0,5-1 pkt saffran (jag älskar smaken så tar 1 pkt)
  • Salt och vitpeppar
  • 1 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  1. Skala och hacka löken. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet. Rör ihop och tillsätt vatten lite i taget under omrörning. Tillsätt buljongtärningen.
  2. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av såsen med salt och vitpeppar.

Detta underbara sås-recept kommer från en fin vän!





Kvällens fika blev hackad sharonfrukt och banan med lättvispad grädde! Upprepar lättviiiispad. För hårt vispad och allt är förstört.. enligt mig! ;)

New York food


Tänkte slänga upp alla mina matbilder från New York resan som vi gjorde i november 2011. Har ganska många så får bli ett par stycken i taget. Alltid kul att kolla på och få inspiration tycker jag.

Den första bilden är dock från Kastrup i Köpenhamn. Om man besöker den flygplatsen ska man absolut gå in på "Joe and the juice" och beställa färskpressad juice, min den rosa var godast enligt oss. Kommer inte riktigt ihåg men måste varit hallon eller jordgubb mm. Deras grillade tonfiskmacka var nomnom. Det häftiga var att det var som en alkoholbar fast med juice. "Bartenderna" var riktigt härliga!

Bild numero 2&3 är mat från en turkisk restaurang, mmm!

Nummer 4 är från en Kubansk restaurang!

Och sista bilden är mat som vi fick hemma hos en släkting. Ravioli är så himla gott! Fick med både ost och pumpa fyllning. Pumpa var annorlunda och super gott!



Mera ost och vin åt folket!

 


 

Något jag älskar är ostbricka. Att servera vin till det är ju solklart. För några helger sedan hade jag en mysig ostbricka med en vän. Vi handlade nog allt det där jag som jag tycker en ostbricka ska innehålla.

Ostar: Brieost, vitlöksost och två mögelostar, en grädd och en klassisk.
Kex: Digestive, saltiner, pepparkakor. Helst ska det också finnas hembakt frökex/knäcke.
Dryck: Rött vin, kanske lite vatten? ;)
Marmelad: Fikonmarmelad. Ett måste tillsammans med mögelosten, godast på pepparkaka.
Frukt: Vindruvor och skivat päron.
Övrigt (om man är sugen): Vitlöksmarinerade oliver och en vitlöks-ölkorv.

Mörkchoklad och rotfruktschips är också supergott till men det hade vi inte den här gången!

 



Jobbehelg!


Jobbat fredag-och lördagkväll så nu börjar min helg kan man säga! Ska dock ägna dagen till att städa, tvätta och handla men det är en annan femma. Slänger upp tre kassa bilder från igår. Middag och kaka på jobbet. Jobbar på en medelhavs-restaurang som drivs av greker, därför mestadels grekisk mat, mitt i stan!
Till middag blev det: spanska köttbullar i tomatsås, en pizzaslice med bla kalamataoliver och paprika, grillade champinjoner, zuccini och paprika, en sallad på ruccola och fetaost, till det deras goooda aioli!
Efterätt: Banankaka.. Mums!

image description

Saffran

Imorgon är jag ledig och då tänkte jag laga något i den här stilen. Ugnstekt lax eller kyckling som marinerats i något gott. Rotfrukter till det och en varm saffranssås. Saffran är så himla gott i både bakning och matlagning! På bilden är det en kall saffransaioli. Maten serverade en vän på sin födelsedagsmiddag. Alla älskade det!! Recept kommer!

 

Stekt blodpudding/blodkorv



I know, sounds discusting..
Men det är faktiskt riktigt gott och om jag skulle smaka detta utan att veta vad det var så skulle jag aldrig kunna gissa på att det är från ett djur. Det smakar lite pepparkaka eftersom det är kryddat med kanel. Knaprigt och gott! Man ska ju inte ta reda på hur det är gjort utan bara tänka på att det är bra för miljön när vi tar vara på allt och inte bara det fina köttet på djuren. Så testa!! Ruskigt billigt!


Skiva puddingen i lagom tjocka skivor och stek i lite smör på båda sidorna. (Jag steker ganska länge)
Servera med rivet äpple, kvarg/turkisk yoghurt med kanel och en sked lingonsylt.

Rostbiff med snabb matveterisotto av ädelost


Mumsig lunch/middag för en starkost-älskare


  • Koka matvete enligt anvisningarna och blanda därefter i valfri mängd ädelost/mögelost, rör runt tills det smält.
  • Klipp över färdigköpt rostbiff.
  • koka gröna färska/frysta sparris och servera till.
  • toppa med lätt rostade pinjenötter, smulad ädelost och lite smör och flingsalt på sparrisen.

Morotskaka



Vem ääälskar inte morotskaka?! Förjäkla gott! Enligt mig ska den vara kletig innuti, kompakt och riktigt saftig. Vill inte ha den fluffig och "torr" som en sockerkaka. Om man gillar som jag är detta receptet perfekt!


Till 1 kaka:
4 st medelstora morötter  eller ~3dl morotspuré [hittas på barnmatshyllan, vet att b la Semper har färdig puré]
3½ dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rapsolja
ev. 2 dl grovt hackade valnötter

Glasyr:
150 gram philadelphiaost
50 gram mjuk smör
3-4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Smörj och bröa en rund bakform [med kokosflingor.] Skala morötterna och riv fint eller dela i mindre slantar och koka mjuka och mixa sedan till puré i matberedare. Låt svalna.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda alla torra ingredienser separat[vetemjöl, salt, bikarbonat, kanel & vaniljsocker.] Blanda försiktigt ner i äggvispet tillsammans med oljan. Vänd ner morotspurén och blanda till en slät smet.
3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 40min på 175graders ugnsvärme. Prova med en sticka. Jag brukar låta min kaka få vara lite kladdig i mitten, och tar därför ut den innan stickan är helt torr. Vill man inte ha den kladdig är det bara att låta den gräddas några minuter till. Då ska stickan bli helt torr.
4. Vispa philadelphiaost och smör krämigt, tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Låt stelna i kyl under tiden som kakan kallnar. Låt kakan kallna ordentligt. Glasera morotskakan med frostingen då den är helt sval. Förvara i kylen, helst en längre period innan servering så den hinner sätta sig ordentligt. Riv eventuellt limeskal över.

Mjammi !

Receptet kommer ifrån baktokig.blogg.se

Spis&Deli

 

Min favorit restaurang i Halmstad är Spis&Deli. (Ligger vid Lilla torg). Deras kalla varmrökta lax med en krämig äppel och pepparot-sallad, rostade rotfrukter och grönsallad är så himla gooo! Bruka beställa en aioli vid sidan om för att doppa rotfrukterna i.

Min andra favorit är deras kycklingburgare med rotfrukter, god senapssås och grönsallad. Och här likaså tar jag helst en aioli till rotfrukterna.

Man får riktigt mycket mat och känner sig fräscht mätt efteråt. Hemkt dyrt är det inte heller, 89 :- för dessa rätter. Dock ingår då inte dricka eller aioli.

Har aldrig varit där under lunchtid och kollat vad de har att erbjuda och vad priserna ligger på.

 




Peanutbutter breaky

Gröt är en frukost som serveras många gånger i veckan hemma hos mig. Ja ungefär 6/7 dagar kanske.. Så himla gott, mättande.. och beroendeframkallande (haha men typ). Mitt allra godaste tillbehör (just nu) är jordnötssmör. Inte vilket som helst utan det ekologiska jordnötssmöret från Green Choice. Det innehåller 99,3 % krossade jordnötter och resten havssalt. (Man hittar det i välsorterade matbutiker bland bak-sortimentet).

 

Såhär gör jag min gröt:

Blanda 1 dl havregryn med 1 msk linfrön och 1 msk solrosfrön

tillsätt 1,5 dl vatten och yttepytte lite salt

låt koka under rejäl omrörning tills den har konsistensen fast, kompakt

bre ut gröten i en tallrik men tryck in den runt kanterna (där mjölken ska vara)

bre på jordnötssmöret (lägg på smöret på den varma gröten och låt smälta något, blir lättare då)

servera med mjölk runt kanterna

Pizzakit

I helgen gjorde jag en "hemmagjord" pizza. Använde då Sara Lee's pizzakit som består av en färdig deg och tomatsås. Man rullar bara ut degen och brer på såsen. Sedan toppar man med vad man är sugen på/har hemma. Denna gången tog jag salami, gullök, fetaost, tomat och riven ost. In i ugnen i en kvart och därefter toppa med ruccola! Nästa gång tror jag att jag ska testa en flygande Jacob inspirerad pizza.. Kyckling, bacon, jordnötter och banan.. Låter ju ljuvligt gött va.

 

Färsk frukt med cocoa kvarg, cocos och russin!

Fräscht, enkelt och gott..

Hacka valfria frukter. Tex banan, apelsin och äpple
Blanda kvarg och kakao efter smak (ev vaniljpulver och honung för sötare smak)
Servera ihop med frukten och toppa med cocos och russin
Wolla!

 

Äppelpaj till lunch eller kvällsmat? Javisst!

Detta har blivit en av mina favoriter inom kategorin lättare lunch/middag eller mellanmål!

Sätt ugnen på 225 grader
Smöra en ugnsäker skål
Blanda hackat äpple med kanel och lägg ner i skålen
Ta så mycket havregryn du vill och blanda med lite smör/margarin och vatten tills det blir en lite fastare smuldeg.
Smula ut över äpplena och toppa eventuellt med nötter och frön
In i ugnen i ca 15-20 min tills det börjar få lite färg
Servera med kesellakvarg blandat med lite honung och äkta vaniljpulver

 

Tacos!

Tacos är en maträtt jag aldrig tröttnat på. När jag var yngre serverades den varje fredag hemma hos oss. Nu är det mer av en vardagsrätt eftersom det är så himla enkelt och smidigt. Nyttigt dessutom. Igår bjöd jag över en vän på just tacos, men eftersom det endast fanns köttfärs till en person blandade vi ut det med hackad pepparsalami och ännu mera grönsaker förstås! Banan i är faktiskt en riktig hit! :)

 

Kesokaka

Dagens extremt snabba, enka och supergoda minilunch består av en kesokaka med turkisk yoghurt och sylt och ett grönt äpple. Blir nämligen middag på jobbet om bara några timmar så fick bli något mindre idag. Har tidigare endast gjort kesopannkaka på stekpannan men detta gör man i ugnen, vilket är enkelt eftersom det sköter sig själv. Fått inspiration från än vän!

  • sätt ugnen på 225 grader
  • blanda en halv liten burk keso, 125 gram (Keso Mini använde jag)
  • ett ägg (mitt var stort)
  • lite salt
  • mycket kanel
  • smöra en teflon form, plåt eller annat liknande
  • in i ugnen ca 10 min. Håll koll. Den ska vara fast i mitten och ha färg på kanterna!
  • Servera med tex fruktsallad, bär, mosad banan, nötter, sylt, turkiskyoghurt, honung, jordnötssmör eller messmör.

New York, New York!

Eftersom det inte funkar att lägga upp bilder från mobilen just nu av någon anledning så bjuder jag på en smarrig bild från vår New York resa i november 2011. Underbart var det.. Bilden är tagen när vi var hos min mammas syssling och åt, hon är nämligen en NewYorker. Plockiplock med olika delikatesser är svårslaget.

Hallå i stugan!


Här kommer en liten blogg som kommer att handla om mig. Mestadels om vad jag äter, lagar och bakar! Lite träning på det och kanske något personligt inlägg i mellan åt! sounds good? Måste ju nämligen ha någonstans att göra av mina matbilder. Facebook-vännerna lär tröttna på mig annars ;) Mitt namn är iaf Felicia och jag är snart 20 år gammal. Tjingeling!


 

Välkommen till min nya blogg!

heywhatscooking

Mat&Bakblogg

RSS 2.0