Köttfärslimpa med mos

Petrah lagade extremt god tisdagslunch till mig och Victor idag! Det serverades köttfärslimpa med mos potatis, blomkål och morötter, brunsås, lingon och ärter. Smaskens!

 

 

Födelsedagsfika



Samlade ihop så många tjejer jag kunde på lite födelsedagsfika på självaste våffeldagen. Saffransvåfflor var givet! Blev en mysig stund med några av mina finaste vänner, dock många som saknades :(. Så svårt att få alla samlade nu när vi är utspridda i Sverige/världen eller jobbar olika tider! Fikan blev iaf supersmarrig och presenterna jag fick var helt underbara!

Receptet på saffransvåfflorna och lime-drottningsylten finns under kategorin bakning
Gjorde även en fruktsallad på gröna äpplen, banan, apelsin, russin och kokoschips
Kaffe, påskmust
och mineralvatten dracks till detta

Tacolördag


 

Kommer nog aldrig tröttna på tacos! När jag var yngre var det den obligatoriska fredagsmiddagen men nu är det mer en vardagsrätt för mig. Det är ju så himla enkelt och vi har för det mesta alla ingredienser hemma. Bröd brukar vi ha i frysen! Jag äter alltid mjuka stora tortillabröd, det är min favorit! Jag blandar också alltid alla ingredienser i en djup tallrik och lägger på brödet, då blir det blandat och krämigt!

Kesopannkaka




Nu var det ett tag sen jag gjorde den här favoriten så kände att det var dags igen!

Kesopannkaka i ugn (1 pannkaka):
Sätt ugnen på 225 grader
Bland 125 gram keso, 1 ägg, en gnutta salt och en rejäl dust kanel
smöra/
olja en ugnsform och häll i smeten
grädda i ugnen ca 10 minuter tills pannkakan fått färg på kanterna och blivit fast
Låt svalna lite och vik sedan på mitten
lyft försiktigt över på en tallrik och vik ut den igen
klicka på turkisk yoghurt och sylt, vik ihop och servera

Två luncher

Hej!
Jag kommer tyvärr tvingas vara ganska inaktiv här den närmsta veckan. Detta beror på att jag flyttar till Oslo om drygt en vecka och har en del att fixa inför det. Inte nog med det så fyller jag år på torsdag och det betyder självklart kalas för både vänner och familj. Minst sagt jäktig vecka!

Två luncher:

Smarrig fransk omelett med fetaost, paprika, majs, ruccola och rödlök, toppas med oregano.

Laxbiff
från laxbutiken (har gjort liknande själv vilket är superenkelt) med sallad och romsås.





Smoothie X-change

Sam tog med mig till hans smultronställe, smoothie x-change! Farligt gott (för pengarna)!

Nudelwook

Wook på squash, paprika, svamp, bambuskott, vattenkastanj, chili, soja och nudlar!

Falafelrulle

En falafelrulle till kvällsmat!

Plocksallad på Aker brygge

Plocksallads lunch på Aker brygge

Köttfärssås och spagetti

Sebbe lagade kvällens goda köttfärssås! Blir ju fasen bortskämd här i den lilla lyan i Oslo!

Lunch från Ica gourmet på Aker brygge!

Gulaschsoppa

Dagens middag gjord av killarna! Supergod Gulaschsoppa med crème fraîche och bröd.

Bussresa

Hur man gör en lång trist bussresa mycket, mycket bättre!

Sushi

Har varit väldigt inaktiv här de sista dagarna och det beror på att jag är mitt uppe i planering av flytt till Oslo. Sitter just nu på bussen dit och ska gå på flera jobbintervjuer och lägenhetsvisningar. Igår var dagen fullspäckad med förberedelser så fick bli sushi till lördagsmiddag!

Fransk omelett med salami och fetaost




Eftersom jag åt en ganska så rejäl lunch + mellanmål var jag inte så sugen på värsta middagen efter träningen, så slängde ihop det här och det var verkligen supergott tillsammans. Lite pizzafeeling över det hela!

Fransk omelett med salami och fetaost (1 portion):
Vispa två ägg lätt med en gaffel
häll i 2 msk vatten och krydda med salt och peppar, ev något mer
hetta upp en stor stekpanna med olivolja och häll i smeten
låt stekas på medelvärme tills omeletten blivit genomstekt
lägg på salami, smulad fetaost, strimlad rödlök och tomat på halva omeletten
låt värmas upp lite
för försiktigt över omeletten på en tallrik
toppa med ruccola och krydda med oregano
 vik den ena kanten över den andra och servera!

Enkelt fräscht mellanmål



Blanda ihop kvarg med lagom mycket funlight appear
hacka ett grönt äpple
strö över kokosflagor




Kycklingcurry med jordnötter och kokos




Denna rätt har min kära mor lagat och den är helt otroligt god. Älskar thailändsk mat och älskar jordnötter! Receptet kommer från en thailänskt kokbok med massor av smarriga recept. Den är inte alls krånglig att göra och tar inte lång tid (förutom att kycklingen ska marineras för bästa resultat). Det funkar även att marinera kycklingen i kokosmjölk istället för kokosgrädde. Vi strimlar kycklingen i långa strimlor, tycker det är godare. Vi hade inte någon thaibasilika att garnera med och vi hackade inte jordnötterna. Om man inte har osaltade jordnötter funkar det nog med saltade men då blir maten mer salt. Man kan också byta ut kycklingen mot biffkött. Jag åt nudlar till men ris funkar också bra, helst vitt. And dont forget! Du kan krydda hur starkt du vill!
Här kommer receptet för 4 portioner:


Chokladigt mellis




Mums så gott! Har gjort något liknande tidigare men här är en lite annan variant:

Hacka en banan och pudra över kakao, in i micron tills bananen är varm och kakaon smält
Strö över en hackad sharonfrukt
Blanda kvarg, turkiskyoghurt och kakao
Lägg en klick på chokladfrukten
Toppa med stora krispiga kokosflagor och russin

NJUT


Kycklingstroganoff



Blev väldigt sugen på en riktigt hemlagad och god korvstroganoff
men hade tyvärr ingen falukorv hemma,
det hela slutade med att jag åt en kycklingstroganoff, på mitt egna vis!

Kycklingstroganoff (1 portion):
Tina 1 kycklingfilé och skär den i mindre bitar
hetta upp olivolja i en kastrull och bryn kycklingfilén lite lätt
släng i 0,5 hackad gullök och 2 hackade vitlöksklyftor och bryn det tillsammans med kycklingen
pudra över valfritt mjöl (0,5-1 msk), rör runt och låt smälta in
häll på 2 dl mjölk, 1 msk chilisås, 1 msk tomatpure och 0,5 tärning hönsbuljong
krydda med salt, peppar och paprikapulver
smaka av och låt koka en stund tills det ser krämigt och klart ut
strö över lite persiladekrydda innan servering

Servera tillsammans med tex råris och en grönsallad

Plättberg



Dagens lunch blev ett berg av plättar som idag var gjorda på kesella/kvarg.
De blev mycket goda, fluffiga och mättande! Gjorde typ såhär:

ca 150-170 gram kvarg
1 ägg
kokos efter smak
lite salt
lite bakpulver
1,5 msk rågmjöl eller nästan 1 msk fiberhusk
 
Blanda allt, låt smeten vila en stund
Klicka ut små  men ganska tjocka klickar i stekjärnet och platta ut något 
Stek de små plättarna gyllenbruna på båda sidor
Toppa med vad du är sugen på/har hemma, tex turkisk yoghurt, hackat äpple, kanel och honung


Lättlagad laxmiddag



Ikväll blev det en blixtsnabb och enkel laxmiddag. Tog upp en laxfilé från frysen redan imorse så den var tinad och redo att tillagas när jag kom hem efter en dag full av barnpassning och träning. Eftersom jag ville ha mat fort var det perfekt att koka laxen. Har inte testat det tidigare men laxen blir ju supergod och riktigt saftig! Detta kommer jag absolut göra fler gånger.

Kokt laxfilé med couscous och chilisås:
Koka upp en kastrull med vatten och salt,
lägg i laxfilén och låt sjuda på svag värme ca 4-5 minuter
Koka couscousen enligt anvisningarna och rör därefter i lite olivolja
Blanda turkisk yoghurt, sötsur chilisås, pressad vitlök och paprikapulver

Servera laxen, couscousen och såsen med en god grönsallad!

Kycklingpaj



Kvällens middag.
Detta är verkligen den godaste kycklingpajen som finns!

Pajdeg:
3 dl mjöl (tex rågsikt, dinkel, graham, vete)
125 gram smör/margarin
2 msk vatten
(jag brukar göra 1,5 sats deg så halvdubbla receptet isåfall)

Blanda ihop allt till en deg och låt stå i kylen en lång stund
Tryck ut degen i en pajform, nagga med gaffel och sätt folie runt kanterna så de håller sig uppe
Förgrädda i nedre delen av ugnen 10 min 200 grader

Fyllning:
1 färdiggrillad kyckling eller 400 gram stekt kycklingfilé
1 röd paprika
1 gul lök
0,5 purjolök
200 gram färska champinjoner
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 msk mjöl blandat med 0,5 dl vatten
salt
peppar
2 dl riven ost

Fräs lök, purjo, paprika och champinjoner
tillsätt den färdiggrillade eller stekta kycklingen (i små bitar)
häll på grädde och redning, låt puttra 5 min
salta och peppra
häll fyllningen i pajskalet, strö över osten och grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter 200 grader 

Låt svalna och "sätta sig" något och servera sedan med en god sallad och en klick turkisk yoghurt

Ballerina cookies



Fick dessa mumsigheter på posten häromdagen, vann någon liten tävling.
(Jag som tycker att jag aldrig vinner blev förstås glad)
Har ännu inte provsmakat men lär göra det senare idag. :)

Födelsedagsfirande



Denna lediga lördagskväll spenderades med att fira en vän som nyss fyllt 20 år! Vi började hemma hos henne med en fördrink som var riktigt smarrig, sen fortsatte vi med middag på Harrys och efter det utgång på diverse ställen! Toppenkväll enligt mig men idag mår man som man förtjänar ;)
På Harrys valde jag fisk och skaldjurssoppa med saffransaioli och surdegsbröd.
Soppan och aiolin var verkligen supergod men ett stort minus var att man inte fick surdegsbröd utan vanlig baguette.. Jag som är förtjust i surdegsbröd blev förstås väldigt besviken. Men ja som sagt utöver det var det kanon! Vitt vin drack jag såklart till det!

Gino



Gino är verkligen något av det bästa lördagsmyset som finns!
Gott och sött men samtidigt fräscht. Min bästa variant serveras såhär:

Sätt ugnen på grill 250 grader
Hacka jordgubbar, banan och kiwi
Lägg i en "folieform"
Hacka (mycket) vitchoklad och smält på låg värme i micro/vattenbad
Ringla chokladen över frukten
Grädda i ugnen tills chokladen fått pyttelite färg, ca 3-5 min (håll koll)
Strö ev över citronmeliss och servera med vaniljglass

Vit chokladmousse



I torsdags förberedde jag denna vita chokladmousse och igår fixade jag till det sista, 48 st godingar blev det som skickades iväg till en 50 års fest där restaurangen hade catering. Måste säga att jag blev nöjd med resultatet på både moussen och dekorationen, ska bli spännande att höra vad värdinnan och gästerna tyckte.

Vit chokladmousse toppad med färska hallon, blåbär, rivet limeskal,
pressad limesaft, mörk chokladdekoration och citronmeliss.





New York fast food

Om det är någon speciell mat som kommer upp när man tänker på USA är det såklart American panncakes, Hamburgare och Bagels. Det som var mitt största krav att testa på under resan var såklart deras tjocka pannkakor men även deras bagels med cream cheese.

 Ute vid Frihetsgudinnan serverades verkigen bara junk food och jag hade svårt att hitta något som lockade men tillslut valde jag en enkel kalkonsandwich (trodde jag). In fick jag en super stor varm sandwich dränkt i ost med chips till, haha men visst det var bara att tacka, ta emot och käka ;) Nästa gång jag besöker Usa vill jag inte äta min "junk food" på det här viset, jag vill ha en riktig god, saftig och hemlagad hamburgare med god fyllning och goda pommes!! Deras American panncakes däremot (bilden ser inte särskilt fancy ut men).. MM! Med bluberries och chocolate chips, till det serverades sirap och smör. Satt som en smäck! Deras bagel med!





 

 

Varmrökt lax med kall limesås



Jajamen, Laxbutiksmiddag ikväll igen och denna torsdag är fulländad! Blivit sjukt mycket lax denna veckan men jag klagar inte! Den här kalla limesåsen är verkligen en av mina favoritsåser, åå så god, ska testa göra något liknande själv. Är egentligen inget fan av kokt potatis men när det gäller delikatesspotatis och nypotatis är det helt annorlunda! Det är sjukt mumma!

Tallriken består utav:
Kall varmrökt lax
delikatesspotatis
kall limesås
grönsallad med örtsalt

Gott mellis



Blivit mycket bakad keso på sista tiden men idag fick jag ett sug efter naturell, kall keso.
Så jag blandade ihop detta ljuvliga mellanmål:

Keso
Skivad banan
Hackad nektarin
Kokos flagor

Gröt med rostade kokosflagor

 

Har länge letat efter dessa populära stora, krispiga kokosflagor så igår äntligen fick jag med mig ett paket hem från Ica Maxi! Toppade min solrosfrö&russin-havregrynsgröt med dessa godheter + iskall mjölk såklart. Hur gott? Apgott.. Blir nog denna variant ett tag.. hehe.

Lyxig middag från laxbutiken




Hur bra har inte denna tisdagen varit då? Har bla varit på långpromenad i solen (dock kallt) med min kära vän, storhandlat, varit på massage och sedan ätit middag från Laxbutiken i Heberg som mamma hade köpt hem! Nu ska jag strax bege mig till min farmor och kolla på favorit programmen "Halv 8 oss mig" & "Mästerkocken"!

Tallriken består utav:
Kokt lax, romsås, delikatess potatis, gubbröra och grönsallad.
Även imorgon blir det middag från Laxbutiken, mm cant wait! ;)

Kesokesellaplättar



Gjorde detta bara häromdagen men det var ju så himla gott och hade även idag öppnade burkar som jag ville ta slut på. Receptet varieras lite från gång till gång eftersom jag använder det jag har kvar i burkarna, men som sagt det är inte så noga. Toppade med Philadelphia och jordgubbssylt! SÅ GOTT!

Kesokesellaplättar (ca 12 plättar i plättjärn):
100 gram keso
50 gram kesella kvarg
1 ägg
ca 1,5 msk valfritt mjöl (hade rågmjöl)
lite salt
kokos efter smak

Blanda samman allt och stek små plättar i olivolja
stek på medelvärme och vänd först när plätten blivit genomstekt och fast

Bre på Philadelphia/färskost och klicka på jordgubbssylt

Lax med apelsin-färskost



Middagen ikväll blev otroligt god! Istället för att riva limeskal över färskosten testade jag med apelsin.

Lax med apelsin-färskost (1 portion):
Tina en laxfilé
pressa över lite lagom mycket saft från en apelsin
bre på ca 20 gram philadelphia/färskost
riv apelsinskal över
In i ugnen ca 12-15 min i 175 grader

Jag serverade laxen tillsammans med fullkornscouscous
som blandas med olivolja när det är färdigkokt
en sallad på gurka, tomat, ruccola och örtsalt


:

Banankesokaka




OMG säger jag bara, det var för jäkla gott det här! Mycket godare än sist och tror det beror på att jag då hade ett för stort ägg till mängden keso + att jag varken hade någon frukt eller kanel. Banan hade min vän Julia i sin kesokaka och jag visste direkt att det skulle passa mina smaklökar (Ibland.nu).

Banankesokaka (1 portion):
Blanda ungefär 100 gram keso med 1 ägg, 1 slarvigt mosad banan, lite salt och mycket kanel
lägg röran i en ugnsäker form/skål och toppa med kokos
 grädda 25-30 min (beroende på hur stor formen är, större form ca 15 min)
i 225 grader, tills kakan fått fin färg

Jag toppade med kvarg utblandat med turkisk yoghurt, hackad mandel, russin och ringlad honung

Frukost i mitt hjärta





Kan inte förstå att jag för flera år sedan struntade i frukosten.. Att jag skippade den för att få sova lite längre och för att jag helt enkelt inte var sugen. På den tiden var ju också matvanorna sämre och det kan man ju förstå. För utan en rejäl frukost kommer blodsockerfallen och sötsuget är på hugget. Nu klarar jag mig knappt att vara uppe 30 minuter utan min älskade frullefrukost.

Idag blev det en godgod gröt-kombination, en ny favvo helt enkelt. Väldigt simpel egentligen.

1 dl fiberhavregryn
1 msk solrosfrön
lite salt
liten näve russin
2 dl vatten

in i micron i ca 3 min

toppa med massa kokosflingor och iskall mjölk

De söta russinen gifter sig perfekt med havren och kokosen, gröten påminner om min farmors kakor. Måste vara havreflarn/kokosflarn med russin. Mmm..

Äppelkakslunch





Blev en äppelpaj till lunch, en nyttig sådan. Gjorde den lite annorlunda den här gången,
ytan blev knaprig men mjuk och sockerkaksaktig under.  

Hacka 1 smakrikt äpple och blanda med mycket kanel
lägg i en ugnsäker form/skål
blanda 1 ägg med 1 msk kvarg0.5 dl havregryn, 1 msk valfrittmjöl (hade rågmjöl),
 en gnutta bakpulver
lite salt, kanel och honung
häll smeten över äppelhacket och grädda i 200 grader
 ca 20-25 minuter eller tills kakan fått en knaprig och gyllenbrun yta

Servera med kvarg blandat med vaniljpulver och honung


Koreansk Barbeque



Nu börjar matbilderna från New York resan att tryta men några finns det fortfarande kvar!
En kväll åt jag och mamma en Koreansk Barbeque och det var grymt spännande. Vi valde både nötkött och fisk och skaldjur. Personalen hjälpte till att grilla maten på en rund grill mitt på vårat bord. Till det grillade serverades mängder av olika annorlunda tillbehör. Det var verkligen något utöver det vanliga! Så om man gillar att testa på nya grejer så tycker jag absolut att man ska besöka ett sån här restaurang. Kommer inte ihåg vad stället hette men det låg i ett Koreanskt område där det bara fanns Koreanska restauranger.


Het tomatsoppa med lax


Gud så smaskigt detta blev. Googlade lite mellan olika recept och detta blev ett mellanting av allt!

Het tomatsoppa med lax (4 portioner):
Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs 3-4 pressade vitlöksklyftor och 1-2 finhackade rödlökar
När löken mjuknat häll på 8 dl vatten, 2 fiskbuljongtärningar och 1 burk krossade tomater
(tex Garants krossade tomater, vitlök och örter, 390 gram)
Krydda med oregano, svartpeppar, cayenne, chiliflakes och salt
Låt koka en stund och häll därefter i en skvätt mjölk/grädde
Om du vill red med lite mjöl blandat med vatten
Lägg till sist i 4 laxfiléer skurna i kuber och 1 burk champinjoner
Sjud på svag värme i ca 5-7 minuter tills laxen är klar
Ev. toppa med rostade pinjenötter

Servera tillsammans med Chévretoast:

Lägg chévre på en skiva bröd, krydda med peppar
Grädda 5 minuter i ugnen på 200 grader
Ringla över honung och strö över rostade pinjenötter och flingsalt

Little Italy



Mmm vattnas i munnen! 
När vi strosade runt i Little Italy under vår NY trip åt vi självklart på en Italiensk restaurang (fanns väl knappt något annat). Vi åt trerätters + förtugg på Grotta Azzurra Ristorante. Helt paff blev jag när förrätten kom in som var en pasta, vi körde nämligen på dagens tips. Så jag kan ju säga att jag blev sådär gosigt mätt.. Först åt vi bruschetta som förtugg, god pasta i tomatsås till förrätt, lasagne med aubergineplattor till huvudrätt och så delade vi på en tiramisu till efterrätt
 (vilket jag tyvärr inte är så förtjust i).

Kesoplättar



Kesoplättar i stekpanna
 (1-2 personer beroende på hur hungrig man är):

Blanda 1 burk keso (250 gram) med 2 ägg, 3 msk valfritt mjöl och lite salt. Ev kanel.
Hetta upp olivolja i ett plättjärn eller stekpanna och stek små plättar på medelvärme.
Låt plättarna stelna innan du vänder dom.
Servera med tex kvarg/turkiskyoghurt, sylt och frukt.


Marängswiss



Redan fredag, så fort tiden går! Idag är det iaf underbart väder här i Halmstad men tyvärr får jag inte njuta mer av det eftersom jag strax ska bege mig till jobbet. Tänkte bara slänga upp ett fredagsmys-tips först, MARÄNGSWISS! Det som är så bra med Marängswiss är att man kan blanda i precis vad man är sugen på. Själv tycker jag nog att klassikern är godast dvs. vaniljglass, lättvispad grädde, maränger, banan och chokladsås. Men ibland kan det vara kul att variera sig, tex med jordgubbar, kolasås, daimkross, lakritssås och hallon, kanderade nötter, andra frukter och bär eller kanske lemoncurd. Olika glass-sorter är ett annat tips.
Ha de gött

Kålpudding med brunsås och rårörda lingon




Ganska otippat av mig själv att jag bestämde mig för att laga denna rätt, första gången alltså! Har tidigare förknippat kålpudding med tråkig skolmat, broskigt kött och blaskig kål. Men så besökte jag bloggen Malinsdiner.blogspot.se och tyckte det såg mumsigt ut! Och då tänkte jag: hur illa kan det egentligen vara med hemmalagad kålpudding? Jag älskar ju köttfärs, brunsås och lingon? Och vitkål är gott och måste användas snarast! Gott blev det kan jag lova, med MYCKET sås och MYCKET rårörda lingon, dessutom tillsammans med en fräsch sallad.

Använde mig av det här receptet:

Kålpudding:
olivolja
1 litet vitkålshuvud eller 1 halvt stort
2 msk sirap
600 gram köttfärs (använde nötfärs)
1 ägg
1 dl mjölk
svart peppar och salt
4 rivna vitlöksklyftor (om man vill)

Hacka vitkålen lagom grovt
hetta upp olivolja och stek vitkålen mjuk
salta och peppra och häll i sirap
låt puttra en stund

Blanda färsen med ägg, mjölk, vitlöksklyftor, salt och peppar

Bre ut hälften av vitkålen i en ugnsäker form
bre på färsen och toppa med resten av vitkålen
grädda ca 40-45 minuter i 175 grader

Keso-kvargplättar



Att göra olika plättvarianter är väldigt inne just nu, den ena smakrikare, den andra proteinrikare. Det var dags att rensa kylen och upptäckte då att jag hade lite keso och kvarg i öppnade burkar. Plättar var ju givet! Dock vet jag inte de exakta måtten eftersom jag bara öste i det som var kvar men här kommer receptet på ett ungefär.

Keso-kvargplättar (ca 9 st i plättjärn):
Blanda samman ca 1 dl keso med 1 dl kvarg
Blanda i 1 ägg, ca 1-2 msk valfritt mjölkokos och lite salt.
Hetta upp ett plättjärn med olivolja (eller stekpanna)
stek små plättar

Jag serverade med ringlad honung, hackat äpple, russin och mandlar

Gröt med kokosflingor och honung



Gröt gröt gröt.. Kommer jag någonsin att tröttna på denna gröt? Nej jag tror inte det, inte så länge jag varierar mellan olika gryn, nötter, frön och tillbehör. Perfekt sätt att starta dagen med tycker jag! Idag blev det en så enkelt variant som fiberhavregrynsgröt med solrosfrön toppat med kokos och honung. Kall mjölk på det förstås! Följande av min dag ser ut såhär handla, söka jobb i utlandet (hehe), laga mat, träna, äta middag och chilla!

heywhatscooking

Mat&Bakblogg

RSS 2.0