Kikärtsbiffar med blomkålsmos



Receptet på kikärtsbiffarna kommer ifrån Hälsokokboken, en mycket bra kokbok! Fruktansvärt goda enligt mig! :D

(4 portioner):

400 gram konserverade kikärter
en halv purjolök
en halv rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad färsk bladpersilja
1 ägg
1 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
ett halvt krm vitpeppar
en halv dl sesamfrön
2 msk olja

  1. Skölj av kikärterna och låt dem rinna av i ett durkslag. Mixa därefter de i en matberedare någon minut.
  2. Finstrimla och hacka purjolök, rödlök, basilika och persilja, pressa vitlök. Blanda detta med kikärtsmoset och tillsätt ägg, ost, salt och peppar. Ev lite vatten om färsen blir för torr.
  3. Forma till fyra biffar och vänd dem i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek biffarna på medelvärme i några minuter på varje sida.
  • Blomkålsmos (4 portioner): Ett blomkålshuvud

    Ansa och bryt blomkålen i små buketter. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
    Mixa med en stavmixer och tillsätt en klick smör/margarin, ev salt, vitpeppar, muskot, chili, vitlök eller någon annan smaksättning.

Jag gillar att exprementera så andra gången jag gjorde kikärtsbiffarna blandade jag i ännu mera kryddor. Chili, ännu mer vitlök, peppar, basilika osv. Men detta är ett bra utgångsrecept :) Dock har man ju inte alltid färska kryddor hemma men då är det bara att testa med massa annat! Mer röd/gul-lök och vitlök, kanske paprika och sambaloelek. Tja, vad som finns hemma helt enkelt. 




 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

heywhatscooking

Mat&Bakblogg

RSS 2.0