Klassisk fryst cheesecake


Såhär på fredagsförmiddagen passar det bra med ett sött recept inför helgen! Älskar denna cheesecake!

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl stösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g philadephia
  • 3 dl vispgrädde
  • 12 st digestivekex
  • 75 gram smör/margarin
  • ev. 1 st citron eller lime

 

  1. Det går att använda elvisp genom hela receptet med undantag för sista steget där man använder en sked. Om du gör allt i samma ordning som beskrivet nedan så behöver du inte diska elvisparna mellan de olika momenten.
  2. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna.
  3. Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar). Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.
  4. Vispa äggulorna och sockret till en pösig, jämn smet.
  5. Blanda i philadelphian i äggsmeten. (lägsta hastigheten på elvispen)
  6. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga. Rör därefter ner den vispade grädden i äggsmeten med lägsta hastigheten på elvispen.
  7. Rör försiktigt med en sked ner de vispade äggvitorna i den stora smeten.
  8. Om du vill ha citronsmak: riv skal av citron/lime och pressa ur saften i smeten.
  9. Krossa digestive och blanda med smält smör/margarin. Tryck ut i formen och häll över smeten

Ställ in i frysen i 5 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering. Toppa med tex färska bär, rivet skal av citron/lime, citronmeliss.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

heywhatscooking

Mat&Bakblogg

RSS 2.0